Politice

Efectul Colectiv: tineriada!!! Ponta a demisionat. Ce cap al lui Motoc urmeaza?

Rosia Montana Proteste - Ziua 15

Am zis ca nu fac politica, ca ma abtin de la comentarii de orice fel in aceasta directie, dar domnul presedinte ales, Klaus Iohannis, ma obliga la un scurt comentariu, dupa ce pare ca vrea sa-l imite pe mult mai ilustrul sau predecesor Ion Iliescu in episodul mineriadelor din anii 90.

“Sunt impresionat de manifestările din aceasta seara. Este o miscare de strada, care vine din dorinta oamenilor de a le fi respectate conditia si demnitatea. Am inteles ca se cere si se asteapta, pe buna dreptate, ca cineva sa-si asume raspunderea politica. Urmatorul pas trebuie sa fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revolta”, a scris domnul presedinte pe contul personal de Facebook.

Domnule Iohannis, Colectiv si alte asemenea bombe functionau pe “neve” si cand dumneavoastra ati fost instalat in functie si nu v-ati aratat prea interesat de siguranta cetatenilor care le frecventau, desi ne-ati promis “Romania lucrului bine facut!”. Tragedia din Colectiv tocmai in Romania lucrului “bine facut” s-a intamplat, o Romanie din care si domnia voastra faceti parte. Acum, ca un veritabil vanator de chilipiruri politice va folositi nu in modul cel mai cuviincios de moartea a 32 de tineri pentru a va atinge scopurile partizane, si anume inlaturarea guvernului. Tinerii din Colectiv au plecat de acasa in noaptea de 30 noiembrie nu sa-l dea jos pe Ponta, ci au mers sa bea o bere si sa se simta bine alaturi de prieteni intr-un club pentru care TOATA clasa politica a girat ca e “in regula”.

Si nu-mi spuneti ca guvernul a fost de alta culoare politica si de aceea v-au lipsit prerogativele pentru a misca vreun deget intr-un an de zile, astfel incat sa simtim si noi macar o adiere din “Romania lucrului bine facut” promisa in alegeri. Sigur, sa cada si guvernul Ponta, unul cu multe bube in cap, si sa vina altii mai breji. Sunt de acord ca cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru tragedia din Colectiv, chiar daca la noi notiunea demisiei de onoare lipseste prin insasi absenta onoarei din politica. Altii mai buni care in locul actualilor? Cei care au inchis 200 de spitale lasand oamenii sa moara cu zile si care din pedelisti s-au camuflat in liberali de companie?

In rest, va pot spune din proprie traire ca e chiar “misto” sa protestezi, simti exhuberanta, exaltare, grupul iti da forta, te simti cineva, ai senzatia ca tu contezi cu adevarat, ca poti misca muntii din loc. Am trait sentimentul asta si eu la vremea mea cu Rosia Montana in 2013, insa e bine sa-ti dai si seama cand esti manipulat si mai ales cine se foloseste de prezenta ta in strada si cu ce scop final.

Paradoxul care imi starneste totodata si un pic de amuzament e ca cei 15.000 (unele surse vorvesc chiar de 30.000) care au iesit marti seara la plimbare prin Bucuresti seamana asa un pic, pastrand proportiile, cu minerii carora la un moment dat Ion Iliescu le multumea pentru ca au curatat Piata Universitatii de “gunoaie”. Si ei aveau sentimentul ca fac un lucru de bine si ca vor schimba ceva, cu diferenta ca acum binecuvantarea a venit din spatele unui cont de Facebook si nu din cupola Romexpo.

E periculos sa te joci cu masele revoltate, iar democratia, fie ca ne place sau nu, se face in Parlament, se face prin intermediul partidelor politice si in interiorul jocului electoral care inseamna alegeri libere. Restul, vocea strazii, presiunea maselor si actiuni de forta sustinute din umbra de anumite cercuri de interese ne arunca la granita cu anarhia, iar un presedinte atat de popular (cel putin pe Facebook) risca sa alunece usor spre populism, daca nu chiar in ridicol. Singura solutie la vremea ei a fost Legea Lustratiei sau Punctul 8 de la Timisoara, dar mi-e teama ca am ratat startul sau, mai bine spus, nu l-am mai luat niciodata.

Domnule Iohannis, pe dumneavoastra de ce v-am mai ales daca avem nevoie de 15.000 de oameni in strada ca masa de presiune pentru a avea conditia si demnitatea respectate?

Pe cand (re)vedem si scena din pavilionul Romexpo cu multumirile de rigoare pentru “oamenii de nadejde la bine dar mai ales la rau”?

P.S. Cel putin nu sunt singurul “nebun” care “graieste in desert”.

UPDATE

Victor Ponta a demisionat! Foarte bine. Ar fi trebuit sa o faca fara presiunea strazii in secunda doi dupa tragedia din Colectiv. Ar fi fost un gest de onoare, de normalitate. Cine urmeaza si ce mai avem pe agenda: inchiderea Bisericilor, arderea pe rug a crestinilor, legalizarea ierbii, inchisoare pentru cei care nu se aliniaza curentului, educatie sexuala si atingerea orgasmului la nivel de gradinita, ore obligatorii de satanism in scoli? Intreb de bun simt: pana unde trebuie sa se intinda legitimitatea strazii, pentru ca asa devine periculos sa ne jucam de-a “Revolutia”.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza