Politice

Guvernul suprastatal si miopia protestatarului de serviciu

2011 12 04 - 1420 - Washington DC - Occupy DC

Stiu ca politica poate fi ultimul lucru care sa te intereseze. Intotdeauna ai tratat-o cu dosul, dar in schimb te plangi in fiecare zi ca viata e grea si ca te conduc niste terchea-berchea. Mai nou ti-ai descoperit si o noua vocatie, sa protestezi, dar o faci fara sa-ti folosesti putin mintea si inghiti pe nemestecate ideile pe care ti le dau “oamenii de bine”, dezinformatorii de opinie din strada. Dar nu-ti face griji pentru ca in viitor ai scapat si de acest stres. Politica interna, atat cat mai era ea independenta, va fi doar o amintire prin vreo carte uitata in biblioteca, pe care oricum nu vei mai avea ragazul sa o deschizi. De ce? Pentru ca in timp ce tu ai trait intr-un fel de noapte a mintii, altii au facut cartile in locul tau si acum nu ti-a mai ramas decat sa-ti savurezi propriul cosmar.

Si astfel ajungem la Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (admis printr-un proiect de lege initiat de Guvern in sedinta din 22 iulie). O denumire parca special aleasa pentru a fi retinuta cat mai greu sau uitata cat mai repede. Nici nu mai are rost sa te intreb daca ai auzit de asa ceva la vremea respectiva. Sunt convins ca aveai alte preocupari undeva pe vreo plaja la Marea Neagra.

Dar incerc sa-ti explic aici ce este de fapt acest Comitet National pentru Supravegherea Macroprudentiala. Poate mai ai timp sa te trezesti si, daca tot esti in strada, sa ridici putin vocea si asupra acestui aspect care ne paste. Este un fel de guvern suprastatal condus de asa zisi 9 intelepti, cu guvernatorul bancii nationale aflat in postura de presedinte, dar un lider care nu se subordoneaza niciunei institutii din aparatul statal romanesc (guvern, parlament, presedintie, curte constitutionala), ci direct Uniunii Europene (!):

“In indeplinirea obiectivului sau, Comitetul si membrii Consiliului general nu solicita si nu acceptă instrucțiuni din partea niciunei autoritati, institutii sau organism public ori privat”.

Asadar, un organism fara personalitate juridica, asa cum se arata si in proiectul de lege aprobat de Guvern, care are rolul de a face recomandari, respectiv de a veghea la bunul mers al sistemului financiar national cu vigilenta ochilui luminat al elitelor europene.

Cu alte cuvinte, un prim pas spre disolutia statului national prin renuntarea intr-o prima faza la suveranitatea monetara si financiara, dupa cum de altfel ne-a si spus Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, in urma cu doar cativa ani. Si atunci intrebarea lui nenea Iancu (eu cu cine votez?) se transforma in “noi de ce sa mai votam?”, din moment ce nu mai suntem condusi de romani, buni sau prosti dar macar alesi in baza unui principiu elementar al democratiei care se numeste vot liber, ci de organisme suprastatale.

In rest, romanul e vesel, se distreaza prin concedii, la mare, la munte, pe la petreceri, festivaluri si nunti. E protestatar si se viseaza pe sine “revolutionar de profesie”. A dat jos un prim ministru, o mare victorie sa recunoastem, si solicita din strada guvern de tehnocrati, uitand sau ignorand ca avem deja pregatit un guvern al celor 9 intelepti. Recunosc ca sunt putin incurcat. Cum doar 9 intelepti? Credeam ca Romania e condusa de miile de intelepti din strada sau chiar de 18 milioane de intelepti plus diaspora. Sa nu ne intrebam peste un timp de ce painea va fi devenit mai scumpa decat insusi circul.

photo credit: thisisbossi

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza