Menu
0 Comments

Lectie de manipulare dupa manual

MAR2012-Orlando_Nasa (12)

Tragedia din Colectiv la care am asistat toti si care ne-a socat, indurerat, revoltat a generat in spatiul public o extinsa controversa. Oamenii s-au impartit in tabere “crestini” versus “satanisti”, iar ca efect la presiunea strazii primul ministru si-a depus mandatul. In plus, in aceste zile in care fiecare scrie ce vrea, unde vrea si cum vrea, mai ales pe Internet unde nu exista niciun control, exista si foarte multe manipulari pe care le-as cataloga ca fiind de-a dreptul ordinare. Dupa ce ca societatea oricum e isterizata, se sta pe un butoi cu pulbere si oamenii sar la gat fara ca macar sa mai asculte, sa treaca prin filtrul mintii ce anume a primit din partea celuilalt, vin niste indivizi care se cred jurnalisti doar pentru ca au o bucata de hartie obtinuta la metru patrat si agita mai mult apele cu texte jenante. Va fac mai jos demonstratia unei manipulari de manual si astfel de exemple sunt nenumarate, inunda practic spatiul virtual.

1.Se inventeaza un text (fara subiect si predicat), in care se scrie subiectiv pe o tema arzatore, de interes imediat:

Un preot din Prahova s-a hotărât să rupă tăcerea. Acesta susține că Prefericitul Daniel, cel care beneficiază din partea statului de antemergător pentru a nu pierde timp în trafic, le-a interzis preoților să participle în vreun fel la nefericitul eveniment pe motiv că “toți tinerii din incinta cu pricina l-au sărbătorit pe însuși Diavolul, au cântat moartea și moarte au găsit”.

Pana si pe mine m-ar fi apucat nervii sa citesc asa ceva si m-as fi revoltat pana in pragul unei vizite inopinate in Dealul Mitropoliei.

2. Distribuirea/raspandirea mesajului in spatiul virtual in cat mai multe surse:

manipulare

11 februarie 2015? O problema de grafica, cel mai probabil. Trecem mai departe si urmam link-ul infoalert.ro:

manipulare 2

Aceeasi gogomanie copiata mot-a-mot, asa cum se practica in “presa” romaneasca. Mergem la urmatorul site, bewoman.ro:

manipulare 3

Aici probabil cineva mai cu scaun la cap si-a dat seama de ratacire si a scos textul.

3. Dupa ce a fost umplut internetul cu cat mai multe site-uri (sa le zicem fantoma, nu cred ca se supara nimeni) care de fapt vorbesc de acelasi lucru tras la indigo, xeroxat practic, duci aceeasi informatie pe un site cu notorietate, in speta al televiziunii B1TV. Sa adauge un pic de greutate enuntului pe principiul: “Daca si b1 a scris, inseamna ca e adevarat!”.

4. Produsul final, frumos impachetat (dar urat mirositor la continut) distribuit pe retelele de socializare, adica in special pe Facebook (ca acolo isi face romanul veacul crezand ca e destept tare prin inghitirea acestor dumicati pe nemestecate).

manipulare 6

Recapitulare despre cum se face o manipulare de manual si pe care am demontat-o mai sus in patru pasi simpli:

Introduci imaginea lui PF Daniel, adaugi un titlu in ghilimele, iar in text condimentezi enuntul cu o inventie din redactie: “un preot din Prahova s-a hotarat sa rupa tacerea”. Preot care se numeste cum? Si face parte din care eparhie? Sigur, anonimatul si protectia surselor…Asa oricine poate sa scrie orice.

Tags: , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza