Menu
0 Comments

Partidul Romania Unita miroase a PRM Reinventat

Sigur ca orice initiativa politica trebuie laudata. Ne plangem ca “toate partidele, aceeasi mizerie” (slogan care trebuie privit cu rezerva tinand cont de originea lui ong-ista), dar cand apare o formatiune noua alunecam intr-un acces de neincredere. Si nu ca n-am avea dreptate sa o facem. Cetateanul roman e dezamagit prin excelenta de clasa politica in general, e nerabdator de rezultate imediate si suspicios pana peste masura cand vine vorba de actori noi.

Practica politica de dupa 1989 ne-a invatat ca, intr-adevar, partidele din spatiul politic romanesc s-au incadrat definitiei pe care au trasat-o La Palombara si Weiner, si anume acela de a participa la viata politica in vederea cuceririi partiale sau totale a puterii. Asadar, scopul declarat al partidelor politice, acesti “copii ai democratiei” cum ii numea Max Weber, este acela de a prelua puterea, de a guverna.

Aici apare si ruptura cand vorbim de Romania postcomunista. De a guverna pentru cine sau in interesul cui? Intrebari fara rost, evident, daca am trai intr-o societate utopica, dar intr-un spatiu politic de o tranzitie nesfarsita precum al nostru, cu o retea uriasa de interese impenetrabile, lucrurile capata un oarecare sens.

Resuscitarea nationalismului

Partidul Romania Unita, caci despre el se va face referire in continuare, e ultima aparitie in jocul politic romanesc. O formatiune ce se revendica printr-o doctrina a “national-democratiei” si care, in 2016, vine sa umple golul lasat pe esicherul politic de moartea Tribunului si al Partidului Romania Mare cel putin ca mesaj. Avem social-democratie si liberalism din belsug, crestin-democratia e o cauza pierduta de la PNTCD incoace, iar nationalismul fusese ingropat odata cu Vadim Tudor (nu in 2014, ci mult mai devreme pe la inceputul anilor ’90).

Ce lipsea asadar din peisaj? O dreapta (traditionala si nationalista) reinventata si adaptata la nevoile actuale, cu o noua locomotiva care sa atraga toti simpatizantii acestei zone pe care multi necunoscatori sau ignoranti o trateaza ca pe un pacient bolnav de extremism politic. Nimic mai fals. Intr-o democratie pana la urma fiecare are dreptul sa urmeze orice cale doreste din paleta democratica de optiuni, iar zona de dreapta in sens mai accentuat are la orizont un bazin electoral promitator daca privim in contextul evenimentelor din Europa si care, mai devreme sau mai tarziu, ne vor ajunge si pe noi din urma.

Daca imediat dupa 89 principalul “pericol” era reprezentat de maghiarizarea Transilvaniei si ruperea acesteia de Romania (de aici si necesitatea unui Vadim extrem de vocal care sa tina in priza si sa alimenteze sentimentul romanesc anti-maghiar, tradus la urne in voturi pentru FSN/FDSN/PDSR), nu putem decat anticipa ca misiunea PRU, pe termen mediu si lung, este aceea de a fi devenit un vehicul politic care sa atraga si sa canalizeze intreaga preocupare romaneasca pentru chestiunile mai delicate cum ar fi si “problema imigratiei musulmane”. In plus, PRU aduce in prim planul societatii romanesti o idee politica nu neaparat noua, si anume aceea de militie cetateneasca prin “Patrula lui Vlad Tepes” (!)

Camasile acestora nu sunt verzi, pentru cei alergici la ideea renasterii unei anume miscari politice din perioada interbelica, insa initiativa de aripa cu substrat paramilitar atasata unui partid politic este susceptibila de a crea panica in societate. Un cetatean despre care cei de la PRU spun ca ar fi una dintre “trompetele” lui Soros in Romania a si contestat la Tribunal aceasta noua formatiune politica tocmai pe motiv de “atentat la democratie”, iar presedintele Romaniei Unite ameninta la randu-i cu “revolutia” in cazul in care se va ajunge la dizolvare.

Concluzie

Vedem limpede ca, inca de la inceput, avem parte de artificii si multe scantei. Ideea e ca focul sa se aprinda repede si sa arda controlat, mai ales ca suntem intr-un an electoral si miza e importanta, legitimarea prin vot a noului jucator venit la masa. In loc de concluzie, plecand de la premisa ca nimic nu e la voia intamplarii sub soare, PRU, considera autorul acestor randuri, a aparut mai mult ca o necesitate a oamenilor aflati in sistem de a avea controlul asupra unei zone sensibile din bazinul electoral si care vad scena lumii in perspectiva, si mai putin ca o alternativa a romanului cu drept de vot la actuala clasa politica

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza