Menu
0 Comments

Cenzura pe Internet: statul ingradeste dreptul la informare prin ONJN

Betfair & PaddyPower

Aceste randuri relateaza o intamplare reala si servesc drept exemplu pentru cei care (inca) mai cred ca Internetul este un spatiu liber. Va ofer un caz banal de abuz din partea statului care, in opinia mea, restrictioneaza accesul la ceea ce numim dreptul la informare (CEDO, Art.10, Alin.1).

Eu nu sunt un jucator la pariuri, in pofida celor care ma mai intreaba din cand in cand: “dar tu de ce nu joci, ca doar te pricepi la sport?”. N-are nicio legatura priceperea cu norocul, iar eu nu cred in noroc si prin urmare nu-l caut, nu-l fortez, nu-l vreau. Prefer sa mi-l fac cu mana mea.

Asa ca scriu si ma informez de pe Internet. Intamplarea face sa-mi cada in mana un subiect despre o casa de pariuri irlandeza pe nume Paddy Power, care i-a propus un targ interesant lui Ronnie O’Sullivan. O suma de bani pentru realizarea break-ului maxim.

paddypower147offer

Instinctual sunt curios sa vad cum arata site-ul celor de la Paddy Power si vreau sa-l accesez insa, surpriza, accesul imi este restrictionat de ONJN (agentia guvernamentala care se ocupa in Romania de gestionarea jocurilor de noroc, implicit a pariurilor).

Statul nu stie daca eu sunt parior sau nu, insa ma ia la sigur si imi cenzureaza accesul la un site al unei companii de pariuri doar pentru ca respectiva companie se afla pe o lista neagra a ONJN.

Cu alte cuvinte, nu are acces pe piata din Romania pentru ca nu si-a platit cotizatia catre statul roman potrivit noilor reglementari in vigoare. Dar totusi eu nu sunt parior, ci doar un cetatean care a pus mana pe tastatura sa redacteze o stire despre un baiat din snooker si o casa de pariuri care vrea sa-i dea un premiu.

Chiar si asa, eu cetateanul liber, utilizatorul de internet sunt privat de dreptul meu fundamental la informare, un drept prevazut in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si aparat de Constitutie la Art.30 care face referire la libertatea de exprimare.

In schimbul garantarii dreptului la informare si a libertatii de exprimare am primit un avertisment nefondat prin care sunt anuntat ce risc in cazul accesari vreunui site de pariuri online.

onjn

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.