Menu
0 Comments

Blestemul tricoului de campion mondial in ciclism. Mit sau realitate?

rainbowjersey

In ciclism apare in fiecare an o chestiune aflata la granita dintre mit si realitate, si anume a blestemului tricoului de campion mondial. S-a intamplat din nou de aceasta data in E3 Harelbeke, una dintre clasicele belgiene pregatitoare pentru Turul Flandrei si l-a avut protagonist pe slovacul Peter Sagan.

Campion mondial la Richmond (SUA) in 2015, Sagan a evadat dintr-un grup al favoritilor alaturi de polonezul Michal Kwiatkowski, noul rutier al echipei Sky si ciclistul de la care Sagan prelua tricoul in culorile curcubeului.

Cei doi au construit un avans de aproape 40 de secunde dupa ce s-au schimbat ideal la trena, insa grupul de urmaritori din care au facut parte, printre altii, Fabian Cancellara, Tom Boonen, Niki Terpsta sau Ian Stannard, au revenit puternic in ultimii kilometri.

Avansul lui Sagan si Kwiatkowski practic s-a injumatatit si in ultimul kilometru cei doi nu mai erau foarte siguri ca-si vor duce actiunea la bun sfarsit. Sagan, favorit cert, s-a pacalit ca un amator in duelul cu un Kwiatkowski extrem de atent si oportunist.

Slovacul a ramas la trena si I-a permis lui Kwiatkowski sa atace din pozitia urmaritorului, iar pana a apucat Sagan sa apese pedala polonezul era distantat decisiv. Aproape ca nici rutierului de la Sky nu I-a venit sa creada cat de usor a castigat in fata adversarului sau a carui cota in acel moment era net superioara, chiar daca vorbim totusi de ultimii doi campioni mondiali.

Aici intervine insa ceea ce in plutonul profesionist este cunoscut drept “blestemul tricoului de campion mondial” pentru rutierul care il poarta pe sosea in respectivul an.

Peter Sagan, un cunoscut client al locului secund cel putin in cursele clasice, nu a obtinut niciun succes in 2016 in postura de campion mondial si a contabilizat deja cinci locuri secunde cu E3 Harelbeke inclusiv dupa aproape 3000 km in 18 zile de cursa.

Povestea lui Tom Simpson

Tom_Simpson_1969_Ajman_stampLegenda asa numitului blestem al tricoului de campion mondial in ciclism a aparut in 1966, an in care Tom Simpson ar fi trebuit sa poarte pe sosea tricoul in culorile curcubeului. In iarna care a urmat cuceririi titlului mondial acesta a cazut la schi si a ratat startul sezonului in urma accidentarii suferite (o “banala” fractura de tibie). Revenit in sa acesta nu a reusit nimic notabil in clasicele de primavara, iar in Turul Frantei, dupa doua locuri doi, apoi a suferit o cazatura pe coborarea de pe Croix de Fer dupa un atac considerat sinucigas de cronicarii acelor vremuri. Cu cinci puncte de sutura in bratul drept, Simpson era fortat sa abandoneze in lacrimi o zi mai tarziu: “Sunt distrus. Sezonul meu e ruinat”. Simpson a revenit in sa in 1967 castigand Paris-Nisa la general si doua etape in Turul Spaniei (n.a. – pe atunci Vuelta se alerga in luna aprilie inaintea Marii Bucle). Au fost ultimele lui victorii importante in pluton. Pe 13 iulie 1967, la doar 29 ani, Tom Simpson pleca dintre noi in urma ascensiunii pe temutul Mont-Ventoux, cunoscut si sub numele de “muntele chel” pentru absenta vegetatiei si peisajul selenar pe care il ofera privitorilor.

Apoi, an dupa an, s-au urmarit rezultatele ciclistilor care au devenit campioni mondiali si s-a constatat existenta unui regres incepand cu primul an in care acestia poarta pe sosea tricoul in culorile curcubeului.

In acest sens a fost realizat si un studiu interesant de catre un specialist pe nume Dr. Thomas Perneger de la Universitatea din Geneva, studiu in care acesta separa mitul de realitate si, cu ajutorul datelor comparative, exclude categoric existenta vreunui blestem.

Cu toate acestea, in plutonul profesionist acest mit inca exista, iar ceea ce se intampla in 2016 cu Sagan este pus de multi pe seama acestui fapt.

photo credit: Tom Boonen in Scotland via photopin (license)

Tags: , , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza