Menu
0 Comments

Ora pamantului. Aproximativ 1000 de biciclisti au pedalat pe ninsoare in Bucuresti

trafic masini

Ora 19. O zi banala de trafic prin Bucuresti. De la Romana pana la Universitate se face mai bine de jumatate de ora. Coloana de masini agreseaza carosabilul si gazele esapate dau fac aerul irespirabil. E ceva “normal” pentru o metropola in plina dezvoltare. La fel stau lucrurile si pe alte artere importante si amintim aici doar de celebrul Iuliu Maniu, de intersectia Razoare cu Bulevardul Timisoara sau pe Stefan cel Mare. Autoritatile n-au nicio problema cu imobilitatea si poluarea, insa gasesc nod in papura cand vine vorba de o actiune a biciclistilor, total nepoluanta si care promoveaza tocmai mobilitatea intr-un oras incorsetat de traficul automobilistic.

Cu alte cuvinte, autoritatile nu au aprobat traseul propus de organizatorii evenimentului Pedaleaza cu noi de Ora Pamantului, programat sambata 19 martie 2016, de la ora 20.30, pe motiv ca “noi biciclistii incurcam traficul si sufocam orasul cu astfel de evenimente, ce cresc de la an la an”.

“Din cite am inteles piedica a venit din partea Brigazii de Politie Rutiera a Municipiulul Bucuresti care considera inoportuna o plimbare a biciclistilor, de Ora Pamantului, pe traseul Parcul Izvor, Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei, Charles de Gaulle, Arcul de Triumf si retur pe Kiseleff, Calea Victoriei la Parcul Izvor. Traseul propus de noi avea 15km si se parcurgea exact intr-o ora (20.30 – 21.30). Traseul propus de cei de la rutiera este: Parcul Izvor – Berzei – Piata Victoriei – Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, un traseu de numai 7 km si cu o vizibilitate mica in zona centrala, in opozitie clara cu mesajul Orei Pamantului, ce se doreste a determina oamenii sa fie mai blanzi cu natura si sa invete sa o protejeze prin miscare activa si prin reducerea poluarii”, a scris unul dintre organizatori pe Facebook.

Peste 45 de primarii din tara au aprobat evenimente de Ora Pamantului in zonele centrale. In Europa si in lume, majoritatea capitalelor organizeaza evenimente de Ora Pamantului.

Cu toate acestea, in Bucuresti se pare ca lucrurile stau fix pe dos, dar cum sa ne mai miram cand ditamai Arena Nationala in care s-au investit banii mei, ai tai, ai nostri zace inchis dintr-o nepasare generala.

Cum sa ne mai miram cand Bucurestiul nu are o sala de sport si pierde doua evenimente majore care ar fi adus bani frumosi la bugetul local (ma refer aici la Campionatul European de Gimnastica din 2017 si la Campionatul European de Snooker din acest an, competitii mutate la Cluj-Napoca din cauza infrastructurii deficitare din Capitala).

Precizam ca evenimentul Pedaleaza de Ora Pamantului este organizat de Adevăraţii Veloprieteni România, WWF-Romania si SkirtBike si sprijinit de importante institutii publice din Romania.

Asadar, in loc de concluzie, sa ridice o mana sau chiar doua cine a mai auzit de biciclisti care sa sufoce traficul rutier. Eu nu ridic nicio mana, ci le las pe tastatura, apoi pe ghidon. Cand am terminat de scris ma urc pe bicla si dau pedale pentru a arata ca ne putem deplasa si altfel intr-un oras super sufocat de masini si de ignoranta unora dintre factorii de decizie.

UPDATE

In cele din urma evenimentul a avut loc si s-a bucurat de participarea a aproximativ 1000 de biciclisti in pofida timpului nefavorabil. La ora programata in Bucuresti a nins mai ceva ca intr-o zi veritabila de iarna. Plutonul de biciclisti s-a bucurat de protectia asigurata de o masina de la Politia Rutiera, iar plimbarea s-a desfasurat in deplina siguranta.

photo credit: World Class Traffic Jam: Jersey Turnpike Version via photopin (license)

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.