Opinii Politice

Perdeaua de fum si atentatele de la Bruxelles

atentate bruxelles

Pe mine Mos Craciun in raport cu Mos Nicolae nu prea m-a dat pe spate cand eram copil. Intotdeauna l-am preferat pe cel din urma, iar pe batranelul ala cu manta rosie pe saniuta trasa de reni l-am suspectat intotdeauna ca nu e cine pretinde.

Asa ca nu ma apuc acum la 30 si un pic sa cred toate basmele cu teroristii cei rai, obligatoriu musulmani, care merg ei asa cu rucsacelele lor prin Europa si se gandesc pe unde sa mai fredoneze slagarul celor de la Class “toata lumea, toata lumea sare acum cu mine” .

Cum sa credem ca intr-o metropola precum Bruxelles, capitala Belgiei, a Europei (unite) si centrul administrativ NATO misca vreo musca fara sa fie inregistrata pe vreun radar sau intr-un hard disk? E ridicol.

Pentru a intelege dimensiunea problemei e de ajuns sa deschidem putin mijloacele de dezinformare in masa, adica posturile TV de stiri, si de dimineata pana seara tarziu vedem mestecata aceeasi “ciunga” uzata si pasata in ritm de leapsa de la un moderator la altul si de la un invitat la altul.

“La noi, multumim lui Dumnezeu, pana acum nu s-a intamplat nimic, dar asta si pentru ca serviciile isi fac datoria”, declara un fost arbitru international cu o finala de Cupa Campionilor la activ. Un cetatean ca oricare altul preocupat in a comenta ultimele evenimente si extrem de ingrijorat despre siguranta omului la nivel global. O atitudine cat se poate de legitima.

Prin urmare, osanale pentru serviciile noastre vigilente. Oare nu pentru asta sunt platite din bani publici si au bugete suplimentate aproape in fiecare an, sa pazeasca cetatenii de orice pericol intern si extern. Belgieni, ar trebui sa invatati de la noi.

Dar miza nu sunt romanii in toata povestea (cel putin nu acum si nu pe palierul asta), ci occidentalii cu mentalitatea lor ancorata in democratie si drepturi. Numai ca intarirea securitatii pe un asemenea fond nu se va face decat prin limitarea tocmai a unor drepturi si libertati. Vedem foarte bine ce se intampla in SUA dupa 11 septembrie. Intr-un climat de pace si liniste niciun om normal la cap nu ar accepta sa cedeze catusi de putin din drepturile lui.

Si mai interesant e ca nimeni nu stie nimic (ma refer la cei care se presupune ca jongleaza cu ceea ce numim intelligence), dar la putine ore dupa ce se intampla nenorocirea avem toate informatiile: cine a revendicat (mai nou bau baul de serviciu isis), fotografii cu cei care au comis atentatul, eventual si vreun pasaport intact al unui dintre atacatori gasit la locul incendiului.

Acum intelegeti de ce nu mi-a placut mie niciodata de Mos Craciun? Ce vedem noi, ce ni se prezinta e doar o perdea de fum care antreneaza teroarea si misterul scapand din vedere esentialul.

photo credit: @ Molenbeek ¬ 1602.0013 via photopin (license)

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza