Regele se retrage. Ramanem cu toti nebunii

Emily LOSES

Regele se retrage de pe tabla de joc. Se stinge incet si in viitor il vom regasi doar in cartile de istorie printre personajele de referinta din secolul al XX-lea.

L-am avut langa noi in toti anii din urma si ne-am facut ca nu-l vedem. Cand a fost vorba sa reparam istoria, ne-am facut ca nu-l cunoastem si l-am primit la masa doar cand devenise un oaspete de salon, cand cartile erau aranjate in pachet si asii fusesera deja impartiti pe sfere si grupuri de influenta.

Ne-am asigurat ca Regele nu mai reprezinta un atentat la viitorul de aur al republicii si oranduirii de tip neo, insa el a continuat sa fie prezent ca reper pentru cei care inca puteau privi Romania peste acolada celor cinci decenii de stalinism feroce.

Ramane de referinta discursul tinut de Rege pe 25 octombrie 2011 la tribuna Parlamentului, in Casa Poporului. Ce revansa istorica in cel mai grotesc loc al trecutului si chiar prezentului, de ce sa nu o spunem!

“Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi si de etica. Simtul datoriei, iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor! Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata” (Regele Mihai)

Regele iese acum din viata publica la fel de discret precum a facut-o la revenirea sa din exil, cu noblete si bun simt, fara a produce valuri si miscari tectonice la ore de varf.

Ramanem sa ne batem capul pe mai departe cu toti nebunii republicii. Am mai ratat un tren si asta pentru ca vagoanele, in marea lor majoritate, fusesera directionate tovaraseste pe ruta Valea Jiului-Capitala si retur, iar cei cativa amatori de calatorie postdecembrista alaturi de locomotiva au sfarsit alergati si indreptati muncitoreste.

photo credit: Aaron Brown

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza