Menu
2 Comments

Trei milioane de “prosti” cheama Romania la referendum. Doar nu ne-am dus toti de rapa

Cum […] sa te uiti in gura unuia care spune “Trei milioane de prosti” despre oamenii care si-au dat adeziunea pentru modificarea Constitutiei in vederea protejarii familiei, cand lui i-a fost probabil rusine cu propriul nume si se recomanda public cu pseudonimul? Oricum, stimabile, daca taceai filozof ramaneai. Asa…

In orice caz, foarte multi datatori cu parerea in spatiul public romanesc dupa ploaia de stele din decembrie 89, mai ales de cand internetul a devenit in ultimii ani la fel de ieftin ca apa de la chiuveta, iar televizorul un fel de latrina publica care legitimeaza drept “formatori de opinie” tot felul de insi.

Recent am auzit de la un prieten o vorba care i se aplica intocmai pseudopoetogurnalistului: “bunul simt e ca erectia, daca il ai se vede, daca nu…nu”. Posibil ca in cazul lui doar sa se simta (pe ici, pe colo, prin punctele esentiale).

O replica foarte buna pe subiect a venit din partea lui Bogdan Duca, care explica cu lux de amanunte ce e si cu asa zisa elita aparuta dupa 89 in Romania si cum sta dansa capra in fata directivelor servite de tot felul de grupuri, organisme si organizatii bine intentionate.

familie

Trei milioane de oameni (adica de sase ori mai multi decat cerinta legala) doresc realizarea unui referendum pentru modificarea Art.48 din Constitutie, in care sa se spuna negru pe alb ca familia se intemeiaza pe consimtamantul liber dintre un barbat si o femeie, si nu intre soti. Adica nu din Remus (sic!) si Romulus, spre exemplu. Nu de alta dar “soti” suna un pic cam ambiguu si interpretabil in aceste vremuri din ce in ce mai tulburi din punctul de vedere al moravurilor.

Romania nu s-a trezit inventand apa calda pe tema asta si nu suntem chiar ultimii rataciti din Europa pe chestiunea apararii familiei (unii ii spun traditionala, altii prefera naturala, desi familia e familie punct). Au facut-o inaintea noastra si tari precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Croatia, Serbia, Muntenegru, Belarus si Moldova.

In cazul Croatiei aflam de aici ca a existat un referendum, asa cum se doreste si in Romania, iar 66% dintre participanti s-au exprimat fara echivoc in favoarea modificarii Constitutiei in termenii definirii familiei ca uniune intre barbat si femeie.

Asadar, ramane sa ne dam si noi examenul in ceea ce priveste democratia directa, participativa, pentru ca, dupa vot, referendumul reprezinta cel mai autentic exercitiu de implicare al cetatenilor in jocul democratic. Si vom vedea in clar, pe cifre si procente, cum sta “prostimea” in raport cu liberi cugetatorii patriei. Mai mult decat atat, va deveni limpede pentru totdeauna si ce fel de politicieni si oameni de stat avem. Cu alte cuvinte, s-ar desparti oile de capre. Mi-e teama insa ca interesul major e sa nu se ajunga vreodata in ring, adica la referendum, pentru ca astfel KO-ul ar fi devastator. Si vom vedea un lobby intens pentru discreditarea initiativei Coalitiei pentru Familie si a celor trei milioane de semnatari, cum de altfel am si vazut in cazul de mai sus.

Ce urmeaza?

Pana la referendum exista cativa pasi care trebuie parcursi. Si anume:

  • Curtea Constituțională urmează să avizeze în termen de 60 de zile inițiativa;
  • Parlamentul va dezbate în ambele camere proiectul de lege, pentru a cărui adoptare este necesară majoritatea calificată (2/3 din totalul membrilor).
  • Pentru revizuirea Constituției este necesar un referendum național. Inițiatorii propun ca referendumul să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din toamnă.

photo credit: JJ & Aoife via photopin (license)

Tags: , , , ,

2 thoughts on “Trei milioane de “prosti” cheama Romania la referendum. Doar nu ne-am dus toti de rapa”

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza