Menu
0 Comments

EURO 2016: fotbal sau festival de violenta urbana?

violente suporteri euro 2016

Franta a primit in 2009 dreptul de a organiza Campionatul European de fotbal sau aruncat scaune in cap (dupa caz) in urma unui concurs de dosare cu Turcia si Italia. A mai existat o candidatura comuna Norvegia si Suedia, dar nordicii s-au retras ulterior din cursa.

Franta si-a castigat dreptul organizarea EURO2016 dupa o lupta stransa in finala cu Turcia, 7 la 6 fiind raportul voturilor membrilor Comitetului Executiv. La acea data presedinte al UEFA era un anume Michel Platini (un francez ales in 2007 si suspendat intre timp sub acuzatia ca ar fi umblat cu mana la borcanul cu dulceata).

Si uite asa toate scursurile Europei au vidanjat in Hexagon, locul unde jandarmeria pare a fi intr-un concediu prelungit, scotand la suprafata plagi istorice mai vechi sau mai noi, alimentate de criza economica, sentimentul de insecuritate al terorismului global si criza migrantilor.

Europa unita ramane doar un mit pe agenda birocratilor de la Bruxelles. Din ce am vazut pana acum, cu mici exceptii, toata lumea uraste pe toata lumea, iar fotbalul a devenit pretextul diferitelor reglari de conturi. Rusii se bat cu englezii pana la sange, nemtii si ucrainenii se iau la intrebari dupa acelasi model, iar nord-irlandezii sunt atacati de cateva grupuri de ultrasi ai echipei din Nisa, in timp ce pe internet imaginile cu luptele de strada sunt insotite de comentarii care incita la si mai multa ura si violenta.

Ar fi interesant de aflat daca la momentul desemnarii Frantei ca tara gazda pentru acest turneu final a existat si un capitol despre siguranta, cu cifre si angajamente din partea gazdelor. Ca asa sa lasi niste animale libere pe strazi ma gandesc ca sta in puterea oricui. Se prea poate ca francezii sa-si fi stabilit prioritate zero eliminarea riscului de atentate teroriste in timpul turneului si astfel au scapat din vedere aspectul deloc de neglijat al huliganismului in fotbal.

Daca e asa, inca isi pot declina competenta in materie de securitate si le putem importa (fara nicio urma de ironie) cateva brigazi de jandarmi romani, un fel de Nepatati din Game of Thrones.

photo credit: Wall of police, Railway Tavern, Liverpool Street via photopin (license)

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza