Menu
0 Comments

Lovitura de stat esuata in Turcia. Erdogan ramane la putere

turcia

O seara normala la inceput de week-end intr-un dintre metropolele Europei. De altfel singura asezata pe doua continente. Oamenii se plimba incolo si incoace intre partea europeana (Rumelia) si cea asiatica (Anatolia) cand, la un moment dat, ca la un semn, mai multe tancuri si camioane de armata au blocat cele doua poduri de deasupra stramtorii Bosfor. Panica, uluiala, surprindere, teama, revolta. Un mix de sentimente. Televiziunea turca de stat, TRT, si-a incetat emisia si din partea armatei a aparut un comunicat care anunta instituirea legii martiale pentru apararea democratiei. Pe vremuri o astfel de manevra clasica, de manual, ar fi avut castig de cauza intr-o proportie covarsitoare. Numai ca pucistii au omis puterea reprezentata in timpurile noastre de internet si retelele de socializare.

Erdogan muta pe internet

Presedintele Recep Taypp Erdogan intervine prin intermediul unei aplicatii video de mobil la varianta turceasca a postul CNN si denunta tentativa loviturii de stat din partea unei factiuni a armatei. In plus, Erdogan face apel la populatie sa iasa pe strada pentru a apara Turcia de agresiunea juntei militare. Inca o data, la fel cum am vazut si in cazul Primaverii Arabe, retelele de socializare s-au dovedit imbatabile in propagarea informatiilor pe Interne si in mobilizarea oamenilor. Atentie, aceasta desi in primele ore ale rebeliunii din Turcia cele mai importante retele (Twitter, Facebook si YouTube) au fost blocate.

Culmea despotismului la Erdogan: sa faci apel la populatie pentru a te mentine la putere. Aceeasi populatie careia nu cu mult timp in urma incerca sa-i limiteze dreptul la libera exprimare in filmul protestelor din Piata Taksim. Pentru a intelege dimensiunea unitatii turcilor in fata unei agresiuni comune, la protestele violente care au avut loc in Istanbul in urma cu trei ani am vazut laolalta suporteri ai marilor rivale Galatasaray, Fenerbahce si Besiktas.

Populatia iese in strada

Si turcii au raspuns la apelul lui Erdogan. Multi ca simpatizanti ai acestuia, din moment ce a fost ales de aproximativ 30 de milioane dintre acestia la ultimul scrutin prezidential, iar altii din convingere personala.

Daca turcii au iesit pe strazi chiar cu pretul vietii, numarul victimelor depasind 200 dupa ultimele cifre oficiale, au facut-o pentru ca Erdogan, pus in balanta cu perspectiva unei dictaturi militare, pare in acest moment raul cel mai mic. Si nu ca ar fi descoperit o dragoste subita pentru un presedinte nu de putine ori acuzat de tendinte autoritariste si de o oarecare inclinatie spre islamizarea spatiului public.

Mai mult decat atat, in 2016, in plina era tehnologica, cu Facebook si Twitter in buzunare, sa scoti tancurile la inaintare s-a dovedit o miscare neinspirata. Oamenii in general s-au saturat de violenta, varsari de sange si sunt sensibili la astfel de actiuni de forta.

Concluzie

Presedintele si premierul Turciei anunta inabusirea rebeliunii, mii de arestari si destituiri promitand totodata represalii pentru cei care au pus la cale puciul din 15 iulie. Peste 200 de oameni si-au pierdut viata in confruntarile de la Istanbul si Ankara, mare parte din ei civili. Opt soldati turci au dezertat la bordul unui elicopter in rivala Grecie (interesant de vazut raspunsul Atenei la cererea expresa de extradare a acestora in Turcia), iar baza aeriana de la Incirlik, folosita si de SUA pentru lansarea atacurilor aeriene asupra IS, a fost inchisa pentru eliminarea tuturor elementelor ostile. In plus, intr-un discurs sustinut in fata sustinatorilor sai, Erdogan le-a cerut partenerilor americani sa-l extradeze pe Fethullah Gulen, un cleric musulman care si-a autoimpus exilul nemultumit de linia politicii de la Ankara. Fost partener al lui Erdogan, acesta a devenit intre timp adversarul public numarul unu pentru presedintele turc si este considerat omul din umbra loviturii de stat din 15 iulie.

Erdogan a devenit in august 2014 primul presedinte al Turciei ales prin direct de catre populatie obtinand 52 de procente din voturile valabil exprimate.

photo credit: via photopin (license)

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza