Cum sa devii cameraman pentru YouTube

poza-youtube

Orice om care merge la un eveniment, sa spunem un concert, a filmat un moment special din respectiva seara, pe care mai apoi din dorinta de a-l impartasi cu ceilalti (share) l-a pus pe Internet.

Si unde il poti pune mai bine decat pe YouTube pentru ca, nu-i asa, Internetul este un spatiu de libera exprimare, dar in care monopolul Google ne sufoca existenta din ce in ce mai mult. Sau hai sa nu spunem doar Google si sa o dam altfel. Monopolul marilor jucatori care si-au impartit felia aceasta de “libertate virtuala”, pentru ca mai nou si Facebook sterge videoclipuri filmate de tine cantand in baie pe fundal cu o piesa oarecare…pentru ca drepturi de autor.

Revenim la cazul nostru. Tu ai un cont deschis pe YouTube, cel mai probabil afiliat contului de Google, si urci fisierul video de la concert. Fisier video care, inevitabil, contine si sunete, ca doar te adresezi oamenilor cu toate simturile dezvoltate.

La inceputurile sale, YouTube stergea direct orice videoclip asupra caruia un detinator de drepturi de autor inainta o reclamatie pentru incalcarea acestora. Am patit asta dupa un concert la care am fost in 2008 si am filmat cu un Nokia 5200. Practic nu se intelegea mai nimic, vizual sau auditiv, ci era doar momentul respectiv marcat pe principiul “am fost acolo”. Vine o mare casa de discuri, asa zis label, din afara si reclama la YouTube incalcarea dreptului de autor. Delete direct fara anunt, fara nimic.

Intre timp YouTube a devenit o afacere dupa preluarea de catre Google si oamenii si-au dat seama ca nu “delete” este solutia. Au schimbat astfel din mers politica. In ce sens? Foarte simplu. Ai fost la un concert, ai filmat o bucata din acesta care contine o piesa sau mai multe. Nicio problema, videoclipul iti este revendicat ca avand portiuni supuse legii dreptului de autor, dar acesta ramane online.

 

De ce? Pentru ca respectivul detinator al dreptului de autor sa faca bani prin videoclipul tau. Banii astfel nu mai ajung la tine daca reusesti sa atragi, sa zicem, cateva sute de mii sau chiar peste un milion de accesari, ci la reclamant. Tu ai platit bilet sa intri la concert, ti-ai cumparat un telefon capabil sa filmeze 1080 Full HD sau poate chiar ai dat un salariu mediu pe un GoPro care sa-ti redea in 4k bucuria unui moment.

Aceasta in conditiile in care, atentie, la concerte este interzis accesul cu aparate foto (DSLR) sau camere de filmat profesionale, cu exceptia persoanelor acreditate in acest sens. Deci din start simplul participant este limitat la mijloace tehnice neprofesioniste.

Nicio problema, vine YouTube mana in mana cu detinatorii dreptului de autor si impreuna fac bani pe spinarea ta, tu fiind redus la simplul rol de cameraman voluntar pentru ei.

Sigur ca putem discuta mult si bine pe chestiunea drepturilor de autor, de unde si pana unde se intind si ce cuprind. Au si ei dreptatea lor pe undeva, insa la astfel de inregistrari din concerte cred ca politica celor de la YouTube este putin cam aberanta.

photo credit: jus10h Karmin 09/22/2016 #1 via photopin (license)

1 year ago

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza