Menu
0 Comments

Rosu de Romania

romania parlament

S-a ascuns si soarele de la atata rosu pe harta electorala a Romaniei. S-a gandit probabil ca locul lui oricum nu mai e aici pentru o vreme. Trandafirii ne vor tine de cald. Un lucru e sigur, vine iarna si se anunta una la fel de lunga precum cea din Urzeala Tronurilor. Alta la rand. Nu mai e de mult o noutate.

De fapt, in politica romaneasca ne tot sufla vantul in fata cam din 30 decembrie 1947 incoace. Cinci decenii de comunism in doua etape, dejismul bolsevic cu universul carceral grotesc si ceausismul cu apucaturile lui paranoice cultural-nationaliste au fost de ajuns pentru a ne schimba mentalitatea pentru cel putin inca 100 de ani.

Socialismul cu fata umana

Dupa 89 alta marie cu aceeasi palarie: social-democratia. Cu alte cuvinte, un socialism cu fata umana adaptat la cerintele spatiului romanesc. Astfel, PSD, acest partid stat de o disciplina infioratoare, ne e si mama si tata, e si liberal cu ALDE Tariceanu de mana, a fost si nationalist (cu fratele Vadim la brat). Din fericire n-a mai tinut figura cu PRU, altfel vedeam deja patrula Vlad Tepes pe strazi. Ar fi fost prea mult penibil in peisaj.

Una peste alta, profilul alegatorului roman s-a erodat foarte mult in anii din postcomunism, optiunile bazate pe idei si convingeri doctrinare solide fiind inlocuite de aspecte ce tin mai mult de instinctul primar. Pana la urma chiar nu mai conteaza cu ce mana bagi in gura, stanga sau dreapta, important e sa tii ceva in acea mana, iar pentru multi acest PSD se traduce cu “imi PaSa De voi”.

Alternativele la rosu

Atata timp cat alternativele se vor numi PNL (cu pedelisti deghizati), partidul ong proaspat intrat in Parlament inca nedefinit ideologic, surogate gen ALDE sau PMP, sa nu ne miram de ramanerea pe rosu inca multe cicluri electorale de acum inainte.

Oamenii liberi

Dincolo de zid se afla cei 60% care n-au votat si care nu voteaza niciodata. Ei sunt oamenii liberi ancorati intr-o realitate paralela. Sunt romanii care “se descurca”.

photo credit: fusion-of-horizons imagine power’s no heaven, it’s easier to riot if you try via photopin (license)

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza