Cine a fost mai mare: Matt Damon sau Zidul?

 

great wallDaca uiti ca l-ai vazut pe Matt Damon in seria Bourne, in Elysium sau Martianul, atunci poti face exceptie de la regula privindu-l vreme de aproape doua ore calare pe cal, aruncand sageti si luptandu-se cu creaturi imprumutate parca din Alien.

Marele Zid, caci despre el e vorba, e un film salvat de doua amanunte: Matt Damon, actorul, si efectele speciale pe care doar chinezii le pot pune in scena. Nu pe gratis, evident, productia regizata de Zhang Yimou costand undeva la 150 de milioane de dolari.

SI am avut curiozitatea sa arunc o scurta privire doar pe incasarile primului weekend in Box Office-ul din China pentru a vedea o cifra ametitoare: 66 milioane de dolari! Dar de ce sa ne mai miram, China devenind noul El Dorado in materie de orice, de la gadgeturi si pana la filme sau, mai nou, fotbal.

Trei, doi, unu…actiune!

Nu cumva sa intarziati la popcorn prea multe pentru ca veti rata chiar prima secventa de actiune. Filmul propune o intrare abrupta in subiect si practic tranzitia spre punctul culminant lipseste cu desavarsire.

Odata facuta introducerea actorilor principali unde, surpriza, alaturi de Matt Damon il revedem cu placere pe amuzantul Pedro Pascal, adica Oberyn Martell din Game of Thrones sau Javier Pena din Narcos, trecem la treaba serioasa.

Efecte speciale

Aici isi intra in rol chinezii si, credeti-ma pe cuvant, ca nu sunt putini deloc. O desfasurare impresionanta de forte pe Marele Zid pentru apararea acestuia de niste creaturi care, in opinia mea, puteau fi gandite un pic altfel, dar ma rog, gusturile nu se discuta.

Scenele de lupte in care vedem o extraordinara organizare militara alterneaza cu momente in care il descoperim pe calmul si uneori prea seriosul William Garin (Matt Damon), un mercenar occidental, invatand ce inseamna increderea si mai ales cu ce pret se castiga aceasta.

De altfel, doua teme tin capul de afis al acestei pelicule: increderea si lacomia (omului). Efectele acesteia din urma se vad in asaltul spre inaltimea zidului al hidoaselor creaturi desprinse din mitologia chineza si pe care luptatorii nostri se chinuie sa le trimita inapoi de unde au venit.

Povestea se incheie la fel de abrupt precum incepe si parca iti vine sa exclami: “gata, asta e tot?”. Si da, Marele Zid are si o doza de romantism asa mai mult platonic izvorat dintr-un respect camaraderesc. Apropo, l-a vazut cineva pe Matt Damon sarutandu-se prin vreodata?

Un film care merita vazut si pe care l-am evaluat cu 7 pe Cinemagia, undeva aproape de nota pe care acesta o are si pe IMDb. Acum, dupa ce au trecut cateva zile de la vizionare, ma intreb cine a fost mai mare: Matt Damon sau Zidul?

photo credit: youtube.com

1 year ago

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza