Menu
0 Comments

Cupa Mondiala cu 48 de echipe. Hai si noi!

romania

Azi mi s-a intamplat sa vad iarasi in viitor. Se facea ca Romania va juca din nou la o Cupa Mondiala de fotbal in anul 2026.

Aceasta dupa ce FIFA tocmai a votat, in unanimitate (ca pe vremea Internationalelor Comuniste), marirea numarului de echipe de la 32 la 48.

Si se mai facea ca picam intr-o grupa cu Madagascar si Trinidad & Tobago, in conditiile in care primele doua din fiecare grupa se califica in asa numita faza eliminatorie.

Cu alte cuvinte, dupa faza grupelor, se elimina balastul creat de acceptarea celor 12 echipe noi.

Fotbalul nu face exceptie de la alinierea la politica de globalizare si, de ce nu, cu ceva sansa, vom prinde in viata Cupa Mondiala la care sa participe toate cele 200 si ceva de state afiliate la FIFA. Hai, ca nu mai e mult, am ajuns aproape la un sfert, deci se poate.

Evolutia formatului Cupei Mondiale

Si cand te gandesti ca in 1930 s-a plecat la drum cu 13 echipe in romanticul Uruguay (detalii aici), pentru ca apoi sa se ajunga la 16 formatii pana la editia gazduita de Spania in 1982. Atunci s-a introdus sistemul cu 24 de echipe pastrat pana in 1994 inclusiv.

Destramarea unor state multinationale precum Uniunea Sovietica, Iugoslavia sau Cehoslovacia a dus la aparitia unor echipe noi in peisaj, de aici si nevoia de marire a numarului de echipe.

Franta 98, ultima participare pentru Romania

Sepp Blatter, presedintele de trista amintire al FIFA, a militat si reusit impingerea formatului la 32 de echipe in Franta 1998, cand, ne amintim ca si cum a fost odata ca niciodata, Romania era cap de serie la tragerea la sorti trimitand o fosta campioana precum Anglia in a doua urna valorica. Aveam sa-i si intalnim in lupta dreapta, pe Municipalul din Toulouse, si chiar sa le administram un 2-1 prin reusitele lui Vio Moldovan si Dan Petrescu. Ce viata, ce vremuri!

Ratari, regrete

Si cand te gandesti ca de atunci n-am mai pupat vreo participare la Cupa Mondiala n-are cum sa nu ti se puna in nod in gat de regret. De la blestemul ratarii calificarii din 2002, cand am sucombat in fata Sloveniei lui Katanec, cel mai aproape am fost sa ajungem in Brazilia 2014. Ne-am scufundat in barajul cu Grecia, 1-3 la Pireu si 1-1 la Bucuresti.

Acum, in plina era Burleanu & Daum, iarasi suntem la ani lumina de urmatorul turneu final si mi-e teama ca o sa vedem Rusia de la televizor. Macar orele de difuzare vor fi omenesti.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza