Politice

Donald Trump si neomarxistii protestatari

Donald Trump a intrat in istorie pe 20 ianuarie 2017 drept al 45-lea presedinte din istoria Statelor Unite ale Americii. Un personaj contestat de multi americani si nu numai, un personaj care s-a facut remarcat prin propriul imperiu financiar pe care si l-a ridicat de-a lungul intregii vieti. Omul a ajuns la 70 de ani sa-si traiasca visul lui american fiind investit in functia suprema a statului american.

La fel de adevarat este si ca, odata cu alegerea lui Donald Trump in fruntea SUA, unii sustin reintrarea corabiei americane pe drumul normalitatii, iar discursul noului presedinte a fost unul cu un puternic impact social.

Unitate, protectie si intaietate

Trump a vorbit despre unitatea natiunii si despre “puterea poporului” prin cedarea suveranitatii de la centrul politic, din varful ierarhiei, spre cetateanul de rand.

De asemenea, Trump a subliniat cu tarie necesitatea revenirii Americii la americani printr-un discurs cu puternice accente protectioniste in termeni de economie macro. “Sa reconstruim America prin forta de munca a americanilor”, a spus acesta.

Si a mai spus ceva foarte interesant: “I-am aparat prea mult pe altii si e timpul sa ne aparam pe noi” si “i-am imbogatit prea mult pe altii, e timpul sa construim pentru noi”.

De asemenea, mandatul lui miliardarului de la Casa Alba a inceput sub o puternica incadrare religioasa. Dimineata investirii si-a inceput-o la o slujba, dupa care in discurs a vorbit de protectia lui Dumnezeu pentru toti cetatenii cu trimitere la Biblie.

Este clar ca asistam la redirectionarea Statelor Unite ale Americii catre o zona cu un puternic mesaj conservator si traditionalist, dupa anii regimului Obama in care am asistat la o liberalizare fara margini a discursului public in termenii corectitudinii politice.

Si daca tot vorbim de aceasta, reprezentantii ei si-au sustinut extrem de vocal adversitatea fata de numirea lui Trump, punand in scena un “spectacol” de manual pe care am avut ocazia sa-l vedem in ultimii ani si pe la noi.

Protest versus Anarhie

O voce de la CNN a facut la un moment dat corect diferenta intre “protest”, ca drept la libera exprimare, si “riot”, care aluneca spre anarhie, nesupunere civica.

Asta apropo cu ce s-a intamplat in DC, unde au existat confruntari pe strazile din apropierea Capitoliului si paradei prezidentiale intre fortele de ordine si opozantii lui Trump.

Ok, nu-ti place moaca lui Donald, dar vitrina magazinului cu ce ti-a gresit? Si am vazut numeroase magazine vandalizate, masini sparte si chiar baricade incendiate.

Cu tot respectul, dar am mai vazut forma asta de manipulare si scalambaiala publica dupa aceeasi reteta si e clar ca undeva acolo in mintile acestor oameni sunt accesate cam aceleasi surse de inspiratie.

Protestatarul acesta modern inarmat cu un smartphone intr-o mana si o piatra in cealalata, pregatit sa se jertfeasca pe altarul drepturilor lui si numai ale lui, seamana izbitor cu proletarul de pe vremuri.

In numele drepturilor pe care si le ia drept scut calca in picioare democratia care inseamna si acceptare sau transfer pasnic de putere, asa cum o veem in buna traditie a politicii americane.

El nu mai e american, nu mai are natiune (n.a. – am vazut chiar un steag intors si stim din filme ce inseamnatate are drapelul pentru cetateanul american), are doar niste lozinci care sunt universal valabile.

Acum intelegeti de ce li se spune neomarxisti?!

photo credit: Gage Skidmore Donald Trump via photopin (license)

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza