Discursul lui Klaus Werner Iohannis, presedintele Romaniei, in fata plenului reunit al Parlamentului

discurs iohannis parlament

“M-as fi adresat si Guvernului, dar e ocupat. Nu-i bai, la ei am fost deja.

As fi vrut sa va vorbesc despre centenar. In 2018 sarbatorim 100 de ani de cand exista statul roman modern. As fi vrut sa va vorbesc despre proiectul de tara. Ne dorim in definitiv o Romanie puternica si prospera, ne dorim ca Romaniei sa-i mearga mai bine.

Suntem in plina criza. Sute de mii de romani protesteaza in strada. Natiunea e in alerta, e vie, e atenta si e foarte nemultumita. Aproape 80% dintre romani considera ca tara merge in directia gresita, arata o importanta cercetare sociologica realizata in ultimele trei zile.

Cum s-a ajuns aici la numai o luna dupa alegeri?

In 11 decembrie PSD-ul a repurtat o mare victorie, dar dupa aceea cu o ciudata strategie tip kamikaze a intrat in coliziune frontala cu o parte insemnata a societatii romanesti. A promis in campanie ceva si in primele zile s-a apucat de altceva.

Nu prosperitatea poporului roman a fost prima prioritate, grija prima a fost sa va ocupati de dosarele penalilor si romanii sunt indignati si revoltati.

Ce facem? Asta e situatia, unii multumiti, altii nemultumiti. Care sunt solutiile pentru a iesi din acest impas. Retragerea ordonantei 13 si eventual demiterea chinuita a unui ministru este prea putin. Alegeri anticipate sunt in aceasta faza prea mult. Cine vine cu solutia? Pai in mod natural cel care a creat problema: PSD-ul!

(parlamentarii PSD parasesc sala de plen)

Ati obosit deja (rade in aplauzele opozitiei). Ghinion (se striga ca pe stadion “Rusine sa va fie”).

Presedintii celor doua Camere au acreditat in spatiul public ideea ca as discredita rezultatul votului din 11 decembrie. Nu, fals. Ati castigat, acum guvernati si legiferati, dar nu oricum. Romania are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfiala executa ordinele de la partid. Are nevoie de un guvern care lucreaza transparent si guverneaza predictibil la lumina zilei, nu noaptea pe furis. Legiferati pentru Romania, cu legi bune pentru Romania nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceti cei care ati castigat alegeri, dar conduceti responsabil. Lumea v-a votat fiindca v-a crezut, ce-ati promis, faceti! Pastrati cresterea economica.

Daca PSD-ul nu rezolva urgent aceasta criza voi convoca consultari la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt solutiile posibile.

Ce fel de natiune vrem sa fim? Vrem sa fim o natiune puternica, prospera, o natiune care construieste un stat de drept si-l respecta, o natiune care se poate mandri cu o justitie independenta, o natiune unde autoritatile colaboreaza loial, cu un parlament puternic, cu un guvern performant sau vrem sa fim o natiune slaba, dispretuita, care pune totul in joc pentru a salva pe cativa din situatii dificile, pe cativa politicieni.

Merita Romania un sacrificiu pentru cativa politicieni, acesta este scopul referendumului. Imi doresc o natiune puternica cu politicieni credibili si integri. Asta isi doresc si romanii.

Ce fel de natiune vrem sa fim si pentru a afla vointa suverana a poporului roman voi convoca acest referendum. Dupa raspunsul Parlamentului voi convoca referendumul.

Imaginea splendida din Piata Victoriei cu telefoanele luminate. Iata cand politicienii au incercat sa duca democratia in coridoarele intunecate, romanii au iesit in strada si au readus lumina in procesul democratic.

Democratia trebuie tinuta vie, trebuie aparata zi de zi, revigorata. Democratia nu este niciodata de la sine inteleasa si pentru multa democratie este nevoie de multa educatie si felicit pe parintii care si-au dus copiii in Piata Victoriei pentru o lectie autentica de democratie”.

photo credit: European Council European Council Meeting, 28 June 2016 via photopin (license)

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza