Menu
0 Comments

Vox poPULI: focul la ei!

 

Vad ca se poarta exemplele din strada, cu amanunte induiosatoare despre ce a zis unul sau altul cu privire la proteste. Intamplarea face ca aseara am iesit sa beau o cafea intr-un club din oras.

Cam golut clubul fata de cum il stiam si n-am avut de lucru sa o intreb asa, retoric, pe domnisoara de la bar: “crezi ca restul sunt la proteste?”.

A urmat un schimb amical intre noi pe teme diverse, altele decat politice, pana cand o alta colega, aflata pana atunci in expectativa cu ochii in telefon, ma abordeaza peste tejghea.

Dialogul surzilor

“Asa, stati acasa unde e cald!”

Eu (mirat): “Cu mine vorbesti?!”

Ea: “Da, am auzit ca nu mergi la proteste. De ce nu mergi? Lasi sa ne conduca hotii. Sa-i dam jos, sa le dam foc!”

Eu (si mai mirat): “Cum adica sa le dam foc? Eu cred ca glumesti, adica…Doamne Fereste, ce vorba e asta?”

Ea (se apropie si continua pe un ton mai virulent): “Da, frate (?!), nu se mai poate. Sa dam foc la Guvern, altfel nu se mai poate”.

Eu (incep sa rad): “Stai putin sa discutam, te vad foarte aprinsa. Hai sa te intreb altfel, tu ai citit ordonantele alea care fac obiectul protestelor?”.

Ea: “Nu si nici nu ma intereseaza. Toti fura, tara e de cacat, n-avem spitale, eu am salariu de 15 milioane, daca stam in case nu facem nimic, trebuie sa le dam foc”

Eu: “Toti avem diverse probleme. Tu crezi ca eu sau colegii tai de aici (deja ceilalti erau spectatori la dialogul asta) nu avem probleme, suparari? Daca tot zici de foc, n-ai vazut ca au dat totusi foc aseara in Piata (incidentele din 1 februarie)”.

Ea: “Ce foc a fost ala? (rade sarcastic) Sa dea la Guvern…”

Eu (dandu-mi seama ca vorbim limbi diferite incerc ultima carte): “Ok, stii tu vreun loc din lume unde prin violenta s-a rezolvat ceva?”

Ea: (tacere)

Morala

Cam asta a fost dialogul surzilor dintre mine si o fana a protestelor. Mi-am baut cafeaua cu un oarecare nod in gat si mi-am vazut mai departe de treaba.

Morala e ca, dincolo de revendicarile pe fond, piata atrage ca o supapa tot felul de elemente dintre cele mai diverse cu tot felul de frustrari.

Guvernul poate o sa cada sau nu, dar chiar si asa unul dintre scopuri a fost atins: clivajul noi (protestatari) vs voi (cei care stati acasa) cu scopul bine tintit de a ne invrajbi, dezbina. E pacat!

Ce nu a inteles domnisoara, si inca o data o spun cu regret – pacat ca e tanara, e ca o parte din aia 15 milioane ii primeste si de la unul ca mine care, atunci cand nu stau acasa, ma duc si la ea in club sa fac consumatie.

photo credit: RootFS protest-corupt-Victr2015_1103(30) via photopin (license)

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza