Cuvinte imprumutate

Traim in lumea citatelor si a cuvintelor imprumutate. Hai sa recunoastem ca, de cele mai multe ori, in realitate, ne ascundem in spatele unor vorbe spuse de altii. Ni le asumam ca si cum ar fi ale noastre. E neputinta sau poate doar comoditate, cred. Da bine sa iesim in fata cu ceva tare, insa mie imi miroase a spoiala izvorata din nestiinta. Totul din dorinta de a epata si goana nebuna dupa celebrele like-uri.

Daca-mi pui in fata pe o mazgalitura de perete (wall) cateva cuvinte izvorate din opera unui sfant sau filozof, nu inseamna automat ca tu, cel, cea care te plasezi in umbra lor chiar te regasesti in realitatea imediata a respectivelor cugetari. Fapte, nu vorbe chiar nu reprezinta o insiruire abstracta de litere.

Si cu toate astea, noi avem, spre exemplu, zece porunci mari si late pe care nu suntem in stare sa le retinem macar, dar minte sa le mai si respectam, insa la citate motivationale avem bilete la VIP. Suntem in boxoffice-ul retelelor de socializare. E mai simplu asa in loc sa dam frau liber propriilor noastre ganduri, impresii, trairi.

Eu sunt adeptul originalitatii si chiar nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa apreciez mai degraba o poza facuta de tine chiar si pe geamul autobuzului in drum spre casa decat te miri ce fraza pompoasa a altcuiva pe care mi-o fluturi pe la nas aratand ceea ce de fapt nu esti.

Spune, omule, chiar si o grozavie, dar macar vei avea satisfactia ca e a ta, ti-o asumi, te identifici cu ea. Asa cu citate si vorbe de duh imprumutate nu vei deveni una cu cei care le-au zamislit si le-au lasat mostenire.

Din pacate sau din fericire, depinde cum privesti tu lucrurile.

photo credit: designsbykari Motivation via photopin (license)

9 months ago

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza