Menu
0 Comments

Ubuntu a lansat versiunea 17.10 Artful Aardvark cu GNOME in loc de Unity

La 13 ani dupa prima versiune aparuta pe piata, Ubuntu revine la origini, am putea spune. A plecat la drum cu mediul desktop GNOME, se relanseaza sau continua povestea cu acelasi Desktop Environment.

In ceea ce ma priveste niciodata n-am fost vreun admirator al lui Unity, desktop lansat in aprilie 2011 si despre care am scris aici, insa in ultima perioada incepuse sa-mi placa in ideea ca era altceva. Era un desktop inovator fata de clasicele de acum GNOME, KDE, XFCE, LXDE si altele asemenea lor din lumea Linux.

Unity a fost gandit inca de la inceput pentru a face legatura intre desktop si dispozitivele mobile, iar cand Mark Shuttleworth si-a dat seama ca idealul de a concura cu Android pe partea de telefoane inteligente sau tablete e o batalie pierduta s-a incheiat si povestea Unity.

Ubuntu a virat-o asadar brusc spre GNOME si propune odata cu aceasta noua versiune 17.10 un desktop i-as spune de tranzitie extrem de interesant.

Recunosc ca dupa prima instalare, mai ales daca nu prea ai avut treaba cu GNOME-ul in ultima perioada, te simti putin pierdut in spatiu. Noul desktop combina panoul superior clasic propus de GNOME, cu o usoara nota de Budgie Desktop la partea de notificari, si dock-ul prin care cei de la Canonical doresc sa usureze adaptarea utilizatorului dupa disparitia Unity.

Calcaiul lui Ahile

Toate bune si frumoase, mai ales ca e vorba de ceva nou si atunci cauti sa descoperi noi functii, pana ajungi la instalarea de noi programe. Gnome Software Center ramane o gluma nefericita. De la cum arata, adica rudimentar din punctul meu de vedere, si pana la felul in care ruleaza, ingreunand extrem de mult un sistem si asa foarte avid in a consuma resursele PC-ului.

Astfel, pe langa cele 10 lucruri de facut dupa ce instalati Ubuntu, as propune si optiunea de inlocuire a acestui greoi Software Center. Personal mi-am instalat Synaptic Package Manager sau folosesc in continuare cand e cazul linia de comanda (sudo apt-get install…).

Trebuie spus ca Ubuntu 17.10 nu face deloc economie de rasurse si doar incarcat “by default” fara nicio alta aplicatie deschisa consuma 1.2 GB RAM. Destul de mult, as spune.

Bila alba

La capitolul parti pozitie noul Ubuntu lansat in aceasta toamna trebuie nominalizata optiunea de reducere a luminozitatii ecranului pe timp de noapte. Am testat-o si o gasesc extrem de utila si de benefica pentru ochi.

De asemenea, 17.10 Artful Aardvark aduce un meniu nou al Setarilor (Settings), de unde pot fi lesne modificate diversele optiuni aflate la dispozitie. In plus, prin extensiile (Extension) oferita de GNOME pot fi adaugate tot felul de noi functii: vremea, ceasul mutat in dreapta, schimbarea wallpaper-ului zilnic si multe altele.

Bineinteles ca dupa instalare propriu-zisa, urmeaza cateva etape de “tweaking” si de instalare a altor aplicatii care nu se regasesc in pachetul initial.

Ubuntu cu GNOME Shell cred ca are in fata un viitor promitator si mai cred ca la urmatoarele aparitii sistemul va primi noi finisaje pe baza feedback-ului primit din partea utilizatorilor.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.