Abstinența, cea mai sigură metodă contraceptivă

Întâmplarea a făcut să dau într-o seară peste un serial pe HBO. Cine se mai uită zilele acestea la televizor și cu atât mai mult la HBO? Așa zic și eu, însă serialul Victoria pe care-l difuzau în acel moment e unul pe care, deschid o paranteză, îl recomand pentru serile liniștite departe de intrigă și violență specifică “capodoperelor” hollywoodiene.

Victoria e un serial produs de britanicii de la Itv, cu personaje simpatice, replici spumoase și câteva învățăminte pentru cei cărora le place să citească printre rânduri.

Fara a dezvălui chiar și puțin din firul acțiunii, la un moment două dintre personaje își unesc destinele în taină cununiei, cu alte cuvinte se căsătoresc, și, inevitabil, următoarea etapă este cea a nașterii de prunci că rod al dragostei. Nimic mai frumos până aici.

Numai că, din cauza îndatoririlor pe care le avea în poziția ei oficială de persoană publică, ea caută să amâne pentru o perioada momentul. Să spunem că ar fi vrut o perioada să se păstreze pentru carieră profesională. Este ceea ce astăzi numim “planning”, adică planificarea cursului vieții.

Ce face respectivă soție, viitoare mama, pentru a nu rămâne însărcinată în pofida “cunoașterii” repetate cu bărbatul ei? Apelează la o metodă tradițională de contracepție pe care am putea-o numi chiar “băbească” de-a dreptul. Scenă în care el o găsește pe ea sărind de zece ori pe un scaun stârnește amuzamentul.

“Ce faci aici?”, e întrebarea lui. “Știi că îmi doresc să avem un copil, dar nu acum, ci peste un an”, vine răspunsul din partea ei.

Replica lui e genială: “abstinență e cea mai bună formă de contracepție, dar nu cred că-ți dorești asta”.

Si bineînțeles că dragostea învinge în cazul acesta dorința de planning, ea rămâne însărcinată și viață își urmează cursul cu cei doi devenind părinți.

Discutia despre contracepție este una extrem de amplă și delicată, cu argumente pro și contra din toate părțile, că e bine, că e rău, care metodă e mai eficientă, care mai dăunătoare etc. E un subiect delicat din orice unghi l-ai privi.

“În vechime, contracepția se preta unei grile de evaluare de tip virtute/cădere în păcat, întrucât cele care o practicau în mod curent erau doar prostituatele. Pentru contemporani însă, ea a devenit aproape un criteriu de validare a opțiunii duhovnicești. Diferența între cei ce o practică și cei ce o refuză nu este diferența între cei ce încalcă niște prescripții și cei ce le respectă, ci diferența dintre cei ce poartă Crucea și cei ce îi întorc spatele. Între creștini (nu neapărat „buni”) și cei încă aspiranți la statutul de creștin (nu neapărat odioși).”

Fragment din „Sexualitatea – o privire din tinda Bisericii” de monahul Daniel Cornea.

photo credit: Harry Pammer Liebesschloss…. via photopin (license)

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza