Menu
0 Comments

Legea anti-ONG in România

Nu înțeleg de unde atâta opăreală și îngrijorare pentru așa numită “lege anti-ONG”, în realitate Ordonanța 26/2000 care, la articolul 48 în formă revizuită, prevede urmatoarele:

“Asociatiile, fundațiile și federațiile au obligația de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial partea a IV-a, declarațiile de venituri și cheltuieli pentru semestrul precedent.

“In declarația publicată se menționează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoană sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum și valoarea acestuia.

“Nepublicarea declarației atrage de drept suspendarea activității asociației pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declarația nu se publică, asociația, fundația sau federația își încetează activitatea de indata”.

Sa vă dau un exemplu de transparență. Linux Mint e la ora actuală cel mai folosit sistem de operare bazat pe nucleul lansat pe piață de Linus Torvalds acum mulți an.

Mintul a fost creat de un băiat pe nume Clement Lefebvre, un Linux Enthusiast care a reușit prin seriozitate și transparență să devanseze uriașul Canonical, echivalentul Microsoft pentru lumea Linux și cel aflat în spatele distribuției Ubuntu.

Si ce face lună de lună acest Clem, cum îi spun admiratorii? Păi face că publică pe site-ul oficial o listă întreagă cu sursa finanțării proiectului său de la cei mai generoși contribuabili și până la donațiile simbolice de 1-2 dolari.

Asadar, nu cred că vreun ONG serios, cu banii curați la vedere, ar avea motive să se împiedice de articolul 48 enunțat mai sus. Doar dacă rămânem în logica “ciuma roșie”, “noaptea că hoții” sau “apărăm justiția” o putem pune de un protest în care, vezi Doamne, ne indignăm față de tentativa psd-ului de a îngrădi libertatatea. Pentru că, la fel ca și în alte cazuri, proiectul de lege va fi citit în dungă, înțeles ca în tren și vor conta doar lozincile și plescăielile propagandistice.

photo credit: Marcos Alvarez Farolillos via photopin (license)

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza