Menu
0 Comments

Eternul Putin

Vladimir Putin si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de presedinte al Federatiei Ruse. Cu alte cuvinte, sa nu ne ascundem dupa gard, Putin este actualul si viitorul presedinte al marii puteri de la rasarit. Aceasta dintr-un motiv foarte simplu. Cine sa-l invinga?

Vladimir Jirinovski (Partidului Liberal-Democrat – pe romaneste, Vadim Tudor al rusilor), Ghenadi Ziuganov (Partidul Comunist), Grigory Yavlinsky (Yabloko – partid liberal), Ekaterina Gordon (cantareata si jurnalista), Ksenia Sobchak (activista), Boris Titov (om de afaceri) sunt contracandidatii lui Putin. In realitate niste personaje care sa iasa la numaratoare si sa apere ideea de competitie democratica.

Asadar nicio emotie pentru Putin, care se pregateste de un al patrulea mandat de presedinte, dupa 2000-2008 (doua mandate consecutive), urmat de scurta relaxare ca premier si al treilea mandat inceput in 2012. Intre timp, in 2011, mandatul de presedinte in Rusia a fost extins de la patru la sase ani. Daca va intrebati la cate mandate are dreptul Putin, raspunsul e unul cat se poate de simplu: la cate vrea! Legea fundamentala a Federatiei Ruse prevede un numar limitat de doua mandate consecutive, dar nu precizeaza nimic despre repetarea acestei duble.

In atare conditii ne putem astepta ca dupa a doua dubla, care se va fi incheiat in 2024, Vladimir Putin sa revina la functia de premier pentru inca patru ani, doar pentru a-si pregati terenul pentru o noua dubla de sase plus sase si tot asa.

photo credit: A.Currell Russian Ruler Nesting Doll That Nellie Brought Me Back From Moscow via photopin (license)

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza