Menu
0 Comments

Ubuntu 18.04 a fost lansat. Un nou restart din partea Canonical

In vremuri indepartate circula o gluma printre utilizatorii de Windows cu privire la clasicul browser Internet Explorer si folosirea acestuia doar pentru descarcarea Firefox.

La fel se poate spune in prezent si despre Ubuntu, ca e folosit pentru a descarca alte versiuni mai prietenoase, precum Ubuntu MATE spre exemplu, sau pur si simplu alte distributii (vezi Linux Mint sau Manjaro, dintre cele testate si pe care le recomand).

Ubuntu 7.04 a fost prima distributie de Linux pe care am vazut-o si folosit-o, iar 10.04 si 10.10 au reprezentat varful aisbergului pentru sistemul dezvoltat de Canonical. Pacat ca si-au incheiat perioada de existenta.

Renuntarea la mediul desktop GNOME in favoarea Unity, desktopul propriu dezvoltat de Canonical a reprezentat, in opinia mea, inceputul decaderii pentru Ubuntu. Chiar daca de la Ubuntu isi iau lumina inca o multime de distributii, printre care si de acum celebrul Linux Mint, sistemul propriu-zis dezvoltat de Canonical ramane o dezamagire.

Nu putini au fost cei care au cautat alternative neimpacandu-se cu Unity, desktop gandit pentru a face din Ubuntu un sistem multifunctional, de smartphone, tableta si deloc intamplator in ultimul rand pentru desktop. In realitate aici a fost problema. Canonical, imprumutand apucaturi de corporatie, s-a imaginat, probabil, un fel de Microsoft in peisajul Linux.

Unity a ajuns la maturitate, s-a copt in cele din urma si isi consolidase un bazin de utilizatori la versiunea 16.04, ultimul LTS oferit de Ubuntu pana la 18.04.

A urmat momentul surprinzator al anuntului renuntarii la proiectul Unity si la revenirea in echipa cu GNOME. A doua lovitura pentru utilizatorii de Ubuntu.

Practic un nou restart, cu toate problemele care decurg de aici. Intre timp multi au migrat spre alte distributii mai solide, precum Linux Mint si mai nou Manjaro, un Linux OS bazat pe Arch. O cu totul alta filosofie propusa (amintesc aici doar de rolling release) si care a castigat teren important in ultimele luni pana pe locul doi in ierarhia Distrowatch.

Acum, revenind la Ubuntu 18.04, cel de-al saptelea LTS din istoria distributiei cu suport pana in 2023, personal nu m-a convins. In continuare dupa instalarea propriu-zisa urmeaza o intreaga paleta de pasi pe care trebuie sa-i urmezi pentru a da o fata prietenoasa sistemului de operare (detalii aici).

Extensiile GNOME si noua Communitheme dau un aer de prospetime sistemului, fara doar si poate, astfel ca printr-un minim de efort Ubuntu poate fi adus la o forma surprinzator de placuta ochiului.

Spre exemplu, cu ajutorul extensiei Gsconnect poti lega telefonul cu sistem Android la PC prin intermediul aplicatiei KDE Connect din Google Play pentru schimb de fisiere, trimitere de SMS-uri din PC si alte cateva optiuni foarte utile si interesante. Un mare plus pentru Linux aceasta optiune.

De asemenea, am mai descoperit cu placere si player-ul audio Rhythmbox, pe care nu-l mai folosisem de ani, si care ofera posibilitatea de a asculta muzica preferata din Soundcloud printr-un simplu plugin activat din Preferinte.

photo credit: @daslive Desktop 2016 (Test) via photopin (license)

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.